ÅBENT I DAG

EN

Vi glæder os til at se dig på Gammel Strand 2025

Årsprogram

30.01.25 – 04.05.25

Just Kids

Børn fylder som aldrig før – i familierne, i den offentlige debat og i diskussionen mellem generationer. Men blikket på børn og børns position i samfundet har ændret sig markant de seneste årtier, og der er langt fra hippietidens frie blomsterbørn og 1980’ernes Christiane F. til Greta Thunbergs "Skolstrejk för klimatet".

Under titlen Just Kids åbner Gammel Strand udstillingsåret med et eksperimenterende, generationsorienteret blik på børn i billedkunsten. Med barnet som motiv og tematik udforsker Just Kids, hvordan vi gennem tiden har set forskelligt på børn, og viser, hvordan barnlighed, kreativitet og nytænkning har været koblet til selve kunstnermyten.

Blandt de udstillende kunstnere er danske og internationale navne som Lene Adler Petersen (DK, f. 1944), Paul McCarthy (US, f. 1945), Esben Weile Kjær (DK, f. 1992), Ursula Reuter Christiansen (DE/DK, f. 1943), Signe Frederiksen (DK, f. 1987), Sidsel Meineche Hansen (DK, f. 1981), Pernille Clausen (DK, f. 1945) og Pope.L (US, f. 1955)

Udstillingens titel og attitude er hentet fra Patti Smiths selvbiografiske roman Just Kids, der kortlægger kunstnermyter og kreativitet i 1960’ernes New York.

06.03.25 – 31.08.25

Rirkrit Tiravanija
A MILLION RABBIT HOLES 

Det netop overståede amerikanske valg varsler sandsynligvis en ny politisk epoke med konsekvenser for hele verden. Med totalinstallationen A MILLION RABBIT HOLES (2024) har Rirkrit Tiravanija (f. 1961) skabt et nyt værk, der reflekterer den feberhede stemning og polarisering, USA gennemgår.

Tiravanija er kendt som en af sin generations mest anerkendte og indflydelsesrige kunstnere. Som pioner inden for beskuerdeltagende og fællesskabsorienteret kunst har han engageret mennesker i fællesskaber og værker, der tager form som alt fra middage til bordtennis.

Præsentationen er den første i en ny serie, der de næste år bliver en fast del af kunsthallens program. Udstillingerne vises i et separat rum i stueetagen og viser altid ét større, totalomsluttende værk.

22.05.25 – 31.08.25

Sara-Vide Ericson

Sara-Vide Ericson (SE f. 1983) er en af Nordens mest markante yngre malere, og med en omfattende soloudstilling på Gammel Strand præsenteres Ericsons hidtil største udstilling. Ericson maler store figurative oliemalerier, hvis motivverden er knyttet til hendes umiddelbare omgivelser i Hälsingland i Nordsverige.

Med udgangspunkt i sine egne kropslige erfaringer fremmaner hun et mytologisk billedunivers, der på én gang taler til urinstinktet og rejser eksistentielle spørgsmål. Ericson anvender ofte sig selv i sine malerier, men opfatter dem ikke som selvportrætter. I stedet er hun billedernes arketype, der insisterende spørger ind til vores forhold til fortiden, til naturen, til os selv og til hinanden.

Med helt nye, omfattende værker skabt direkte til kunsthallens to øverste etager, inviteres publikum ind i et kunstnerisk univers på kanten af forhistoriske myter og hverdagens genkendelige scener.

22.05.25 – 31.08.25

Nanna Abell

Den danske kunstner Nanna Abell (f. 1985) arbejder med småabsurde sammenstillinger af hverdagsobjekter og fundne materialer, som kunstneren vækker til live i nye, overraskende konstellationer. Abells værker genopliver den oversete skønhed i de ting, vi omgiver os med, og peger samtidig på det absurde i måden, vi sanser, omgås og navigerer i verden på.

På sin hidtil mest omfattende soloudstilling tager Abell afsæt i de konkrete arkitektoniske rammer på Gammel Strand og bruger bygningen som et organisk råmateriale, hvorfra hun udvinder sine værker. Vægge fordobles, farver forstørres og skalaer forskydes i en udstilling, der omhandler ressourcer, kollaps og menneskelig sansning.

Udstillingen er del af en ny serie i Gammel Strand, der sætter fokus på markante danske kunstnere, der fornyer og udvikler skulpturen. I 2024 viste kunsthallen en udstilling med Tove Storch (f.1981) og i 2026 afsluttes serien med en udstilling med Benedikte Bjerre (f.1987).

18.09.25 – 11.01.26

Når vi døde vågner

I 2025 fylder Gammel Strand 200 år og det markeres med en omfattende gruppeudstilling, der under titlen Når vi døde vågner, vender vrangen ud på kunsthallens arkiv og vækker Gammel Strands bidrag til den danske kunstscene til live.

Når vi døde vågner reaktiverer de værker og kunstnere, der er en del af Gammel Strands historie. På tværs af alle tre etager vises en perlerække af værker, der enten er skabt på foranledning af Gammel Strand eller nye kommissioner af nulevende kunstnere. Udstillingen præsenterer en tour de force gennem den danske kunsthistorie og spænder fra 1800-tallets centrale kunstnere som blandt andre C.W. Eckersberg, der også var en del af Gammel Strands grundlæggelse, til nogle af samtidens mest markante kunstnere.

Titlen Når vi døde vågner er hentet fra et teaterstykke af Henrik Ibsen. I 1998 dannede stykket afsæt for en udstilling på Gammel Strand med værker af Edvard Munch.

Billeder: Diego Marcon, La Banda di Crugnola (Have you checked the children), 2023. Courtesy kunstneren og Sadie Coles HQ, London. Foto: Philipp Hänger

Sara-Vide Ericson The Organ, 2023. Courtesy kunstneren og Gallery V1

Jacques-Henri Lartigue, Avenue du Bois de Boulogne Paris, 1911. Fra udstillingen Lartigue, Gammel Strand, 1989

Cover image
Cover image
Cover image
Cover image
Cover image